S-125 „Neva“

„S-125 Neva“ je raketni sistem za protivavionsku odbranu teritorije. Ovaj raketni sistem zemlja-vazduh je proizveden u Sovjetskom Savezu 60-ih godina 20. veka. I dalje je u upotrebi u mnogim zemljama, ukljucujuci i Srbiju. Poslednjih godina izvrsena je modernizacija sistema, koja mu omogucuje upotrebu i u danasnjim uslovima. NATO ime za sistem je SA-3 Goa.

S-125 Neva

„S-125 Neva“

Karakteristike

 • Namena: Unistavanje ciljeva u vazdusnom prostoru koji lete na vrlo malim, malim i srednjim visinama i unistavanje ciljeva na zemlji i u vodi koji se mogu radarski osmatrati.
 • Sistem vodjenja: Poluaktivno radarsko vodjenje
 • Zona unistenja cilja:
  - Po daljini: – od 2.4 do 25 km (u dolasku), 17 km (u odlasku)
  - Po visini: – od 20 m do 18 km
  - Na zemlji: – od 3.5 do 17 km
 • Protivavionske rakete 5B27U/D:
  - Dužina: 5948 mm
  - Startna masa: 952.7 kg
  - Masa bojne glave: 72 kg
  - Masa eksplozivnog punjenja: 42 kg
  - Brzina leta rakete na kraju aktivnog dela punjenja: oko 700 m/s

Raketni sistem PVO S-125M „Neva-M“

Dva raketna diviziona naoruzana sistemom S-125M Neva-M nalaze se u sastavu 250. raketne brigade PVO. Divizioni Neva-M su od 1982. godine do reorganizacije sprovedene 2007. godine bili razmesteni u prsten oko Beograda, sa zadatkom odbrane sireg rejona glavnog grada. Tokom odbrambene operacije 1999. godine pripadnici 3. diviziona oborili su po jedan avion F-117А i F-16C iz sastava RV SAD.

Osnovna takticka jedinica sistema S-125M jeste divizion sa cetiri lansera 5P73 sa po cetiri rakete i baterija za vodjenje raketa i kabinom UNK (poluprikolica sa sistemima za upravljanje, selekciju pokretnih ciljeva, za stvaranje signala vodjenja, TV vodjenjem) i postoljem UNV sa radarom dometa od 40 do 80 kilometara.

Rakete su dvostepene. Motor prvog stepena za vreme od 2.6 do 4.1 sekunde obezbedjuje lansiranje rakete i postizanje nadzvucne brzine leta na pocetnom nevodjenom delu putanje. Motor drugog marsevskog stepena radi od 17 do 22 sekunde. Oba raketna motora su sa cvrstom pogonskom materijom. Divizion moze u jednom gadjanju da obezbedi lansiranje i vodjenje dve rakete na jedan cilj. Za otkrivanje ciljeva koristi se osmatracki i osmatracko-akvizicijski radar P-12 ili P-18.

Modernizacija

Za modernizaciju radara u Srbiji razvijen je digitalni prijemnik radara DP/P-12, koji omogucava rad sa izdvojenog mesta, udaljenog do 500 metara od kabine radara.

U planu je modernizacija RS PVO Neva-M na standard sa oznakom Neva-M1T, prilagodjen za prezivljavanje i dejstva u uslovima snaznog elektronskog ometanja i prevlasti protivnika u vazdusnom prostoru. Pasivno otkrivanje ciljeva obezbedjuje se ugradnjom optoelektronskog senzora, termovizijske kamere i laserskog daljinomera.

S-125 Neva (1)

„S-125 Neva“ Raketa

S-125 Neva (2)

„S-125 Neva“ pogled spreda“

S-125 Neva (3)

„S-125 Neva“ lansiranje“

 

About these ads
Posted in PVO

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s